Gyerek fotózás – A 10 leggyakoribb hiba

Mitől lesz sikeres egy gyerek fotózás?

A 10 leggyakoribb hiba, amit szülőként elkövethetsz

Aki próbált már gyereket fotózni, tudja, hogy nem elég egy jó fényképezőgép, és annak technikai ismerete.

Az a feladat, hogy egy gyerkőc tökéletes pózban, mozdulatlanul üljön, kínzás az aktív gyerekek számára, félelmetes egy félénk gyereknek, a legkisebbeknek csak szimplán Lehetetlen.

Mégis érdemes próbálkozni megörökíteni Őket minden időszakban, mert az idő ilyenkor repül a leggyorsabban, és napról napra változnak.

gyerekfotozas12

A siker pedig főleg a hozzáálláson múlik.

14 éve fotózom családokat, nagyon sok mindent láttam, ráadásul 8 éve van egy fotó stúdióm, ahol családok ezreit kísértem ezen végig.

Összeszedtem azokat a hibákat, amiket a leggyakrabban elkövetnek a szülők.

Hiába a felkészülés, ruha választás, kellékek beszerzése, apróságoknak tűnő dolgokon áll vagy bukik a fotózás sikere.

1. A Stressz

A szülők sokszor rástresszelnek a fotózásra, és láss csodát, átragad a gyerekre is, sokszor aznap máshogy alszik, nem alszik, nyűgösebb.

2. Késés

Ha időre kell valahova menni sokszor eltérően viselkednek a párok, az egyik már hamarabb megérkezne, a másik az utolsó pillanatig kicentizi. Ebből gyakran veszekedés lesz, és amire megérkeznek a fotózásra, már csak idegesen kapkodnak. Legyen idő ismerkedni a helyszínnel és a fotóssal.

3. Rossz időzítés

Fontos, hogy ne lógjon bele a fotózás az alvó időbe. Ne legyen túl fáradt, vagy éhes, mindig legyen Nálatok nasi.

csaladi-fotozas-27

4. Szigor helyett elengedés

Azon szoktam nevetni, hogy sok apuka szigorral próbálja természetes (!) mosolyra fakasztani a gyereket, aztán beáll a családi fotóra és mint egy oposzum, néz a kamerába, vagy inkább mögém, egy sarokba, és alig várja, hogy békén hagyjam.

A Gyereknek tudnia kell, hogy semmi nem múlik ezen. Eleven gyereket sokkal könnyebb jól fotózni, mint befeszültet. Az elvárások már az elején tönkretehetik az egész fotózást, és a hangulatot nagyon nehéz újra felemelni. Élvezze a folyamatot, játékosan, hagyjuk oldódni, pihenni is, nasizni és a képek meghálálják. Ha mehetnékje van, had menjen, én majd lekövetem. (Vagy addig elkészítem a nagy kedvenc anya-apa fotókat)

A nagyobb testvért az is befrusztrálhatja, hogy mindenki a kicsitől olvadozik, nem ő van a középpontban. Náluk sokkal nagyobb az esély, hogy ellen fognak állni. Ezért náluk különösen fontos a dicséret és a figyelem.

5. Ne legyen minden szanaszét.

Egyrészt fontos, hogy biztonságban érezze magát, és hogy szabadon mozoghat, ami nem jelent veszélyt sem számára.

No meg azért se pakoljátok szét a ruhákat, kellékeket a dekorációra, ágyra, kanapéra, mert akkor nem tudtok gyorsan átállni, és minden sarok értékes háttér lehet, nem is beszélve az értékes másodpercekről, ha épp van egy kedves pillanat.

csaladi fotozas 33 csaladi fotozas 34

6. Arra várni, hogy mindenki a kamerába nézzen.

Nem kell mindig belenézzen a kamerába.

♦ Amikor csak a gyerek szerepel, a kamera mögül lehet szórakoztatni, nem a szoba másik sarkából.

Rád fog úgy nézni,  vigyorogni, amit mindannyian viszont szeretnénk látni a képeken.

Legyenek a kelléktáradban a neki ismerős grimaszok, mondókák, „poénok”,  játékok, zenék. A Little Grandma Fotóstúdió is tele van plüssökkel, látványos gyerekkütyükkel.

♦ A családi fotókon nyugodtan nézzetek egymásra. (az emelgetés, dobálgatás, csikizés, puszilgatás 90%-ban működik) Gyakorlatilag ez a Lifestyle fotózás lényege is.

csaladi fotozas 32

Ezek lesznek a legtermészetesebb és legbensőségesebb képek. Persze szuper, ha a gyerek a kamerába is nevetgél, de a szülők nyugodtan nézzék a gyerkőcöt és a kamerát felváltva.

7. Lemaradni

Nagyon gyorsan elillanhat a jókedv, nem szerencsés akkor igazgatni a hajat, ruhát, amikor a kamera előtt vagyunk.

Ezért érdemes a gyereket utóljára a képre rakni, hogy még újdonság legyen a helyszín.

Ugyanez igaz a tortára. Az extázist kapjuk el, amikor behozzák, és ne akkor igazgassuk a ruháját, haját. (ruhánkat, hajunkat)

8. Sok a beszéd

Aki egy fotón van a gyerekkel, lehetőleg keveset beszéljen, mert ha épp nagy nehezen sikerül egy jó kép a gyerekről, ne legyen rajta a felnőtt eltorzult arccal. Természetesen lehet fejeket cserélni másik képről, de mindenkinek jobb ezt elkerülni.

gyerek-fotozas-89

9. Kimaradnak

az apa-lánya, anya-fia, apa-fia, anya-fia vagy tesós képek. Ha már be van állítva minden, onnantól nagyon gyorsan lehet ezeket variálni. Sokszor a legbensőségesebb képeket adhatják, és még közelebbiek lehetnek, mint a 3-4 személyes családi fotók.

Érdemes akár check listtel készülni, vagy inspirációs képekkel, és a fotózás előtt átküldeni nekem.

Simán beleférnek portrék is, amin egyedül vagytok! Ritkán jár az ember fotóshoz, használd ki!

csaladi fotozas 31

 

10. Nincs segítség

Tegyük fel, hogy van 2-3 gyereketek, és 1-2 kutyátok. Tök jó, hozzatok el mindenkit, nagyon imádom a kutyás családi fotókat is. De minden izgó-mozgóra jusson egy segítő, rokon, barát, mert ketten három-, négyfelé nem fogtok tudni nyugodtan figyelni.

Vélemények rólam

Nagyon-nagyon szépen köszönjük!!!!!!!!!!!!!!!! Fantasztikusak lettek a képek! Le a kalappal előtted, hogy a mi örökmozgó „Szélvész Csipcsinket”, így sikerült megörökítened! A 61-es képnél elsírtam magam….itt Bogica annyira önmaga. Vicces, huncut, életvidám, szépséges kicsilány, és Te elkaptad ezt a pillanatát! Hálásan köszönöm!!!!!!

  • Anita

Egyébként felül múltad az elvárásunkat! Nehéz volt Nolennel ilyen környezetben, ahol minden is érdekelte, de köszönjük szépen a végtelen türelmedet  és a szuper képeket 🙂

  • Szalánczi Enikő

csaladi-fotozas-125

Mentsd el ezt a cikket, és térj vissza hozzá, ha izgulsz a családi fotózás előtt.

Miután anyukaként sok képen rajta leszel, és véletlenül nem abba a 10%-ba tartozol, aki elégedett magával, akkor érdemes elolvasni a Női póz trükköket is. Hátha találsz benne valami hasznosat.

Összefoglalva, a fényképezkedéstől ódzkodó gyerekek fotózása kihívásokkal teli. Türelemmel és játszótársként kezelve őket, gyönyörű és hiteles képeket készíthetünk, amelyek tükrözik, és nem elrejtik személyiségüket.

Kalandra fel, legyen ez egy szuper közös program, amit minden évben vártok majd!

csaladi-fotozas