9 Tipp, hogy vékonyabbnak tűnj a fotókon

 

Minden, amit a pózolásról tudni akarsz, de sehol sem tanítják

9 Tipp, hogy vékonyabbnak tűnj a fotókon.

Meg egyébként is.

(OLVASÁSI IDŐ 10 PERC)

Semmi stressz.

A fotózás sikere áll, vagy bukik a pózokon.

De ne ess pánikba, én végig segíteni foglak, hogy a lehető legjobb formádat hozhasd.

Azért nem árt felkészülni, ha például glamour fotózásra készülsz, hogy ne döcögjön a fotózás minden kis instrukció miatt, inkább több átöltözés és helyszín férjen bele.

Manapság amúgy is elkerülhetetlen, hogy az ember lányáról heti egy-két (há-négy) kép készüljön, szóval ezek az igazságok bárhol hasznosíthatóak. Mindenki tudja, hogy ha kihúzza magát, hátra feszíti a vállát, máris fogyott 6 kilót, és nőtt 5 centit, ránézésre.

De hogyan lehetünk egyszerre laposak és kerekek, és persze mindezt „szögben”?

Milyen pózolás trükköket alkalmaznak a csajos csajok?

Hidd el, nem mindenki homokóra alkat, miközben sorban áll a pékhez, fotón viszont ide-oda pakolhatunk 10-20 kilókat, csak egy jól megválasztott pózzal. Ez a legtöbb nőnek bizony, nincs ellenére.

Abszolút kisugárzás, egyéniség, önelfogadás párti vagyok, de hát valljuk be, a következő kérdések szinte minden fotózáson felmerülnek. Hangsúlyozzuk tehát azt, amit szeretsz magadon, amit pedig kevésbé, azt simán rejtsük el.

Nincsenek egyetemes szabályok. Ami jól áll egy körte alkatúnak, az lehet pont rosszul torzít egy alma formával büszkélkedő leányzót.

Ezért próbálom elmagyarázni a hatásmechanizmust, hogy ne betanuld, hanem megértsd.

Nézzük először is az alapokat.

Kezdjük az arccal, mert az a testrészünk az, ami a legtöbb fotón valószínűleg rajta lesz, ugyebár.

Minden fotózást azzal kezdek, hogy megnézem, melyik a legjobb szöge a modell arcának. Miután többségünknek nem teljesen szimmetrikus az arcunk, ha húzunk egy képzeletbeli felezőt az orrnál, akkor láthatjuk, hogy az egyik profilunk jobban hasonlít ránk, mint a másik, ezért érdemes inkább az előbbit erőltetni. Ezt akár magunkon is felfedezhetjük a tükörben, és fontos észrevenni, hogy milliméterek is számítanak.

modell-pozolas21 modell-pozolas22

A hosszúra nyúlt bevezető után pedig nézzük a tippeket!

1.A legfőbb Szent Grál

Egyik leggyakoribb hiba, hogy behúzzuk az állunkat, mintha félnénk a kamerától. Ezáltal tokát és ráncokat varázsolunk a nyakunkra. Ezért, amire végig figyelni kell, hogy homlokunkat előre, állunkat picit lefelé toljuk. Persze ha szemből fotóznak, mert oldalról azért furán néz ki.

Ezzel máris elértük, hogy karcsúbbnak tűnik a nyakunk, kisimulnak rajta a ráncok, és definiáljuk az állcsontot. Plusz szép árnyék keletkezik, ami a maradék ráncokat és tokát is elrejti. Instant fiatalság, karcsúság. Ez olyan jolly-joker, ami kis befektetéssel nagy eredményt ér el. Főleg, hogyha nem csinálod, akkor bármilyen szép a fény, és a sminked, mehet a kép a kukába. Hidd el.

Úgyhogy állakat előre!

(Ez különösen akkor nehéz, ha még egy gyerek is izeg-mozog a kezedben)

Még jobban slankítja az arcot, főleg ha kerek, ha egy kissé elfordítjuk, és/vagy döntjük a fejünket oldalra. Hangsúlyosabbak lesznek az arccsont vonalai, és inkább háromszögre fog a formája hasonlítani, mint körre.

Plusz ha a nyelved a szájpadlásodon tartod, az is megemeli valamivel a tokát.

Na, hagyjuk a tokát. Volt, nincs.

modell-pozolas14 modell-pozolas13modell-pozolas08

2. Apróságok az arcon

Vedd a szádon a levegőt. Egyrészről nem nőnek meg az orrlyukaid, ahogy lélegzel, másrészről szintén megnyúlik az arcod, és ad egy klasszikus, ártatlanul dögös hatást. Nem mellesleg nagyobbnak tűnik a szád, kisebbnek az orrod. Minden mindennel is összefügg.

Itt megjegyzem, hogy ha mosolygós képet szeretnél, picit hunyorítsd a szemed, mert úgy lesz természetes.

Úgy is mondhatnám, a szemeddel mosolyogj, árassz önbizalmat. A kisugárzás a fotón is átjön.

Ráadásul tágra nyílt szemekkel mosolyogva inkább ijesztő hatást érsz el, mint kedveset.

modell-pozolas19modell-pozolas20

Ha tudod, nem csodálkozósan, de hangyányit felhúzni a szemöldöködet, az is szépen kinyitja a tekintetedet. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, úgyhogy tényleg csak finoman.

modell-pozolas17modell-pozolas18

Ugye, hogy az első kép milyen kislányos és natúr, a második meg tiszta címlaplányos?

3. Jó, de hogyan álljak??

Ezerféleképpen lehet, de vegyünk például egy klasszikus fitnesz modell pózt, hogy láss összefüggéseket, amik aztán a legtöbb pózban hasznodra lehetnek.

Biztosan láttad már: Testsúly azon a lábon, ami messzebb van a fotóstól, másik láb behajlítva. ( a legtöbb ütős pózban legalább egy láb be van hajlítva, ha megfigyeled) Lábfej spiccen, így hosszabbnak és karcsúbbnak tűnik. (magassarkúban még jobb, de azzal együtt is mehet a spicc)

Csípőt emeljük ki oldalra, hogy szép ívet adjunk neki, és a derekunk is hangsúlyosabbá váljon.

Térdet behúzzuk picit a másik elé, lábfejet kicsit döntsük ki oldalra, ne közvetlen a másik lábfej elé. Ezzel a combok jó nagyot kitakarnak egymásból, és inkább egy sellőre fogunk hasonlítani, mint egy uborkára.

A csípő kevésbé széles, ha picit féloldalasan látszik, miközben a felsőtestünk a kamera felé forgatjuk, így növelve a különbséget a derekunk és a vállunk szélessége között is. Persze ha épp a csípőnk keskeny, és a vállunk széles, akkor pont fordítva. Játék az arányokkal a homokóra szellemében. Ez a két dimenzió előnye. Ami szemből látszik, szélesebbnek tűnik. 

Ha viszont túl nagy a hasad, és nem vársz éppen babát, akkor lehet, hogy nem a féloldalas csípő lesz a nyerő, hanem teljesen szemből.

A vállat mindig engedjük le. Egyrészt hosszabbítja a nyakat, másrészt sokkal relaxáltabb látványt nyújt.

modell-pozolas01

Innen már csak egy lépés a híres S-póz, amiben a mezítelen Dávid is haragragyúltan várakozott Góliátra.  (Michelangelo Dávid szobra)

Ugyanúgy egy lábon van a testsúly, másik ferdén behajlítva. Egyenes láb oldali váll lóg, másik váll kissé felhúzva, így jön létre az izgalmas forma. Szépen hangsúlyozza a derekadat.

Annyi, hogy a fejed inkább a hajlított láb fele dőljön.

modell-pozolas11

4. Úton a 90-60-90 felé

Másik trükk, amivel méreteket lehet változtatni, hogy ami messzebb van a kamerától, akár jóval kisebbnek látszik, míg a közelebb hozatallal ugye, nagyítani lehet.

Például ha túl széles a csípőd, keskeny a vállad, akkor a mellkasodat told a kamera felé. Nem kell túlzásba esni, már 10-20 centik is számítanak.

modell-pozolas07 modell-pozolas06

Ez a póz természetesen előnytelen az amúgy is erős felsőtestnek.

És nem az a lényeg feltétlen, hogy szélesnek tűnjön a vállunk, hanem hogy ezáltal az alsótestünk fog arányaiban kisebbnek tűnni.

5. Mit csináljak a kezemmel?

A kezünk lehetőleg szöget zárjon be a testünkkel, akár a csípőn, derékon, akár a nyakunkhoz vagy homlokunkhoz közel emeljük. Eltereli a figyelmet a hasról akkor is, ha simán előtte van, lazán összeér egy-két ujj.

Ha rövid a felsőtested, rakd a derekadnál lejjebb a kezed, ha hosszú, akkor picit feljebb. Ez is optikailag sokat nyújthat a combokon.

Ha széles a derekad, mindenképp vidd közelebb egymáshoz. Ugye milyen látványos?

modell-pozolas02modell-pozolas03

Peanut póz: Ujjak lazán összezárva, picit behajlítva, mintha kézzel törnénk mogyit.

Amit viszont nem törünk: csuklók, bokák, ízületek, maradjanak szép egyenesek, max 45 fokos szögben. (persze mindig lehet indokolt eset)

A kézfejet ne telibe szemből lássuk, inkább oldalról, úgy kisebbnek, kecsesebbnek tűnik.

modell-pozolas24modell-pozolas23

Nagyon szép és bensőséges tud lenni, ha a mellkasodon, nyakadon “felejted” a kezedet, a középső ujjaddal elég ha hozzáérsz a bőrödhöz, ruhádhoz, és akár lassan végighúzod. Vagy dugd el picit a nyakad/hajad mögé.

Ha szorongsz, nagyon hamar elárulja a görcsös kéztartásod, szóval fontos a lágyság.

Ha az segít, nyugodtan babrálj a hajadnál, nyakadnál, legyél folyamatosan mozgásban.

A mozdulat természetes lesz, nőies, és eltereli a figyelmet máshonnan.

Az alkarod pedig pont kitakarja a kényes területeket.

Hát nem csodás a természet?

Ha csak simán keresztbe tennéd a kezed, akkor is mindenképp látszódjanak az ujjaid, sokkal magabiztosabb a hatás, és ki is takarsz vele valamennyit a karodból.

modell-pozolas26modell-pozolas25

6. A nők 90%-a nem elégedett a karjával

Emiatt is egyszerű és nagyszerű, ha nem hagyjuk, hogy szétlapuljon a felkarunk a felsőtestünkön. (na meg az alkarunk se, máshol se) Akár másfélszer akkorának is tűnhet, mint amekkora valójában. Emeljük kicsit el, de csak természetesen.

modell-pozolas27 modell-pozolas28

Még látványosabb, ha a könyökünket húzzuk a derekunk mögé, közben picit homorítunk. Ahogy a 4-es pontban megtanultuk, ami távolabb van, kisebbnek tűnik, ráadásul a saját testünket használhatjuk takarásnak, és kihangsúlyozhatjuk a derékvonalunkat. Sőt egy falat is segítségül hívhatunk.

Másik trükk, ha kifelé néz a kezünk, mintha tálcákat tartanánk.

modell-pozolas29

Tónusosabbnak és vékonyabbnak fog tűnni a karod. Ez közeli portrénál nagyon jó, vagy ha van mit csinálni a kézzel.

Ugyanaz a kar, mégis bicepsz-szemszögből.

7. Mégis hogyan üljek?

Mindenki egész nap ücsörög, mégis ha azt mondja a fotós, hogy ülj le, megkérdezik, hogy kell.  Persze sejtik, hogy itt valami turpisság lesz.

A legtöbb ülő póznál nem előnyös, ha teljesen a kamera felé néznek a combok, hiszen rövid kis csonkoknak tűnnek. Nézzenek a térdeid kifelé, és/vagy befelé, a szögek a barátaink, hosszabbítják a lábat.

(Ha valakinek túl hosszú a lába, nyugodtan rövidítse, ha azt szeretné, és elnézését kérem, ha úgy tűnik, elhanyagolom a problémáját)

Ha a felsőtesteddel a térdeiddel ellentétes irányba fordulsz, az karcsúsít, míg ha picit bele is dőlsz, akkor magasabbnak láttat. Mintha folyamatosan nyújtózkodnál, cicásan. Egyenes a hát. Ha hátradőlnél, még jobban figyelj a nyújtásra, kicsavarodásra.

Ha támaszkodsz, figyelj a válladra, ne emelkedjen fel. De legjobb, ha nem is helyezel egyáltalán súlyt a kezedre. Felkar most se lapuljon.

Ha egy laza felhúzott-térd-átölelő pózt szeretnél felvenni, cseles vagy. Az alsó lábszáraddal takarhatsz ki egy jó nagy részt a combodból, és gyakorlatilag az egész hasadat.

Ha keresztbe rakod a lábad, akkor a kamera felőli lábad legyen felül, hogy ne törje meg a hosszú comb érzetét a másik lábad. Földön lévő lábfej is legyen spiccben, hosszú és tónusos lesz ettől az egész láb. Ha pedig képes vagy rá, emeld feljebb a felső térded, és láss csodát.

Lehetőleg a szék szélére ülj, ne tűnjön el a fenék formája, se ne folyjon szét a lábad. 🙂

modell-pozolas16 modell-pozolas15

  1. Már biztos kezdesz fáradni, nézzünk egy fekvő glamour fotós pózt

Fekvő póznál a klasszikus homokóra stratégia a következő: alul lévő derék jól megnyújtva, amitől a csípő magasabbra ugrik, a felül lévő láb térde pedig bejön előre.

modell-pozolas05 modell-pozolas12

Szép kerek csípőt kapunk, vékony derekat, és dögös hosszú combot. Alkaron lehet támaszkodni, csak a váll ne emelkedjen a fülig. Másik kézzel takard el a comb vagy a derék problémás részeit, szintén ügyelve, hogy a derék vonal hangsúlyos legyen, plusz a könyök hátra, felkar felemelve.

modell-pozolas04 modell-pozolas10

Hason fekve egyik térded húzd fel, ami a fotós felé van, így kerekebb lesz a popsi, és karcsúságot hangsúlyozó szögeket kapunk.

A könyökök itt inkább előrébb rakva mutatnak jól.

9. Ha ketten vagytok a képen

Jegyes-, esküvői, családi fotózásnál, segítségül lehet hívni a párodat, és a testetek egymáshoz viszonyított arányaival játszani.

Te lehetsz hátrébb egy kis lépéssel, ha szeretnél még alacsonyabbnak, vékonyabbnak tűnni a férfihoz képest, illetve a kevésbé kedvelt részeidet is takarásban tarthatod, ami rengeteget számít.

No meg mindig érjetek valahol egymáshoz, úgy lesz bensőséges, és egy nagy tenyér szuper takaró lehet a felkarodon, derekadon.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Van az a mondás, hogy a jó póz nem kényelmes.

Valahol persze igaz, és biztos, hogy nem fogod közben természetesnek érezni. Azonban ha picit gyakorolsz, akár otthon, a tükör előtt, hamar bele lehet jönni.

Ami a legfontosabb, hogy az arcodon a teljes ellazulás, és önfeledt magabiztosság ragyogjon felénk.

A testtartásunk kihat a hangulatunkra.

Ha ezt a cikket olvasva most össze vagy görnyedve, húzd ki Magad, és emeld fel a fejed! 😉

Minden elismerésem, ha idáig eljutottál, remélem több önbizalommal fogsz ezután a kamera előtt állni.

Ha pedig ismersz valakit, akinek hasznára válna ez a cikk, biztosan hálás lesz, ha megosztod vele is!

Hát még én!

Akinek pedig már most hálás vagyok, Ő gyönyörű modellem, Németh Szidónia a Lake Modelstől.